Menu
Winkelwagen

25-Jarig Bestaan van Beth Yeshua Amsterdam | Shabbat 22 oktober 2016

 Rabbijn Joseph

 Meer aanvullend onderwijs

Focus Opleiding: Joodse Wortels Van De Bijbel Fundament

 Focus Opleiding: Joodse Wortels Van De Bijbel Gevorderd

 

imma

Shalom iedereen,

De Yamim Noraim (de Ontzagwekkende Dagen) is een seizoen van overdenking, zelf analyse, teshuvah (ommekeer, bekering), reiniging en terugkijken naar wat geweest is.

25 jaar geleden begon rabbijn Lion Erwteman met een kleine groep pioniers met het ploegen in ontgonnen grond. Met zijn initiatief werd het Messiaans Joods geluid eindelijk ook in Nederland geboren. Ja ik weet dat er in eerdere generaties al Joden in Nederland waren die in Yeshua geloofden. Deze Joden bezochten kerken en gingen dus voor een deel op in het Christendom. Messiaanse gemeenschappen waren er toen nog niet. Rabbijn Erwteman heeft echt de eerste Messiaanse gemeenschap in Nederland gevestigd. Dat is een enorm verschil.

In vogelvlucht

25 jaar geleden was ik nog een tiener en wist nog niets af van deze ontwikkelingen.
Pas later, toen ik inmiddels in Yeshua was gaan geloven en intensief worstelde met het label 'Christen', raakte ik in contact met de Messiaanse beweging en dat klikte helemaal bij mij! Joden hoeven niet 'Christen' te worden, we mogen gewoon onszelf zijn, Joden zijn.
De gehele Bijbel, ook de Briet Chadashah spreekt over onze cultuur, godsdienst, sociale contacten, onderwijs en Joodse Messias; hij was en is een rabbijn, Yeshua Rabbenu, Yeshua onze Rabbijn. Het maakt wel degelijk uit of je als Jood in een Christelijke kerk zit of in een Messiaans Joodse gemeenschap met een Joodse geloofsbeleving. Het is een totaal andere atmosfeer, een andere manier van denken en leven. Hoewel ik 'begonnen' ben met het geloven in Yeshua in een behouden evangelische Christelijke gemeenschap, heb ik mij nooit Christen gevoeld en ervoer ik altijd dat ik wat miste. Er was altijd een tweestrijd. De Messiaanse beweging heb ik als zeer fundamenteel ervaren. Het is echt een herstel beweging. Het is een enorme eer dat Adonai mij geroepen heeft en jarenlang heeft voorbereid om als Messiaanse rabbijn deze groep, maar ook de Christenen in Nederland en België van dienst te zijn.

"Het Lichaam van de Messias heeft twee gezichten", zeg ik altijd, een Joods gezicht en een niet-Joods gezicht, maar we zijn één lichaam. Wij horen bij elkaar, eenieder in de cultuur die bij hem / haar past, Joods en niet-Joods (Christelijk). Wij Joden hebben onze eigen Joodse cultuur en de Joodse godsdienstbeleving MET Yeshua als Messias heb ik sinds ik met het Messiaans geluid in aanraking ben gekomen als zeer compleet en herstellend ervaren.

 • Zaterdag / Shabbat 22 oktober 2016 | 20 Tishri 5777 (6e dag Sukkot / Loofhuttenfeest). Viering was eerst gepland op maandag 3 oktober 2016. | Dienst begint om 11:30 uur en dit is tegelijkertijd een viering omtrent het 25-jarig bestaan van Beth Yeshua

Hakarat Hatov | Uiten van Dankbaarheid

Volgens goed Joods gebruik bedank ik rabbijn Lion Erwteman, zijn vrouw en het eerste team van pioniers waar zij mee hebben samengewerkt en daarmee een begin hebben gemaakt van een zeer belangrijke ontwikkeling. Daarnaast wil ik ook alle andere Messiaanse dienaars, die na hen zijn gekomen, danken voor jullie inzet! Ik ben zelf lid geweest van Shiloach Messianic Fellowship in Amsterdam en later van de Messiaanse Sjoel in Borne en heb altijd het leiderschap in deze gemeenschappen gerespecteerd. Ik wil expliciet Wim en Channah Verdouw bedanken, die voorgaan in de gemeente Immanuel te Albasserdam, voor hun gastvrijheid richting mijn persoon in voorgaande jaren sinds ik rabbijn geworden ben.

Ik ben zelf lid geweest van Shiloach Messianic Fellowship in Amsterdam en later van de Messiaanse Sjoel in Borne en heb altijd het leiderschap in deze gemeenschappen gerespecteerd.

Verleden, Heden en Toekomst

In de afgelopen 25 jaar is er veel gebeurd en velen geven aan nog steeds verdriet te hebben over hun eigen ervaring in Beth Yeshua en haar leider. Ik hoop dat dit hoofdstuk een keer voor u op ordentelijke wijze gesloten kan worden en dat de wonden kunnen helen. Ik heb zelf geen negatieve ervaring met rabbijn Lion Erwteman of zijn gemeenschap, ik ben ook nooit lid geweest van Beth Yeshua. Ik heb wel meerdere malen hun diensten bezocht in het verleden. Sinds ik rabbijn ben geworden en af en toe langskom in Beth Yeshua, verwelkomt hij mij zeer hartelijk en ik ben altijd welkom om weer een keer te komen 'buurten'.  Ik ben er voor het laatst geweest op Shabbat 30 juli 2016. Ik zal er Shabbat 22 oktober 2016 (6e dag Sukkot) bij zijn om een belangrijk deel van de geschiedenis, maar ook het heden en toekomst van Messiaans Jodendom in Nederland te vieren.

Inmiddels dus al lang niet meer alleen Beth Yeshua, maar zeer veel Messiaanse initiatieven in het land; van gemeenten tot aan Shabbat kringen. Niemand heeft een complete lijst met het exacte aantal. Laten we niet alleen in kwantitatieve richting groeien maar ook op kwalitatieve wijze en daar wil ik u graag mee helpen, onder andere via mijn yeshiva www.joodsewortelsvandebijbel.org.

23 september 2016 is het exact drie jaar geleden dat ik de tweede Messiaanse rabbijn van Nederland werd. Klik hier voor de foto van de smichah (bevestiging rabbijnse bevoegdheid door handoplegging). U kunt het ook verifiëren bij de volgende Amerikaanse Messiaanse rabbijnen:

 

Messiaanse Rabbijn David Hall en zijn vrouw Rebbettzin Luzifina Hall van Zion Messianic Jewish Congregation (Austin, Texas, VS).  Tevens mijn abuelos (opa en oma)!
Ze staan in de plaats van mijn grootouders die er niet meer zijn. Email: ravhall[at]tzion.org

 

Messiaanse Rabbijn Richard Kennedy van Beit Tzion (San Diego, Californië, VS). 
Tevens mijn vader! Hij staat in de plaats van mijn eigen vader die er niet meer is.

Email: ravrichard[at]beit-tzion.org

  Messiaanse Rabbijn Jay Newcomb van Bet Doresh (New Mexico, VS).
  Email: jehoiakin[at]yahoo.com

   

   

  Rabbijn Joseph

 1. Wilt u reageren op dit artikel?
  • E-mail: rav[at]messianicyeshivainstitute.org
  • Skype: rav.Sipporah.Joseph

 2.