Menu
Winkelwagen

Racisme en Humor -- Zwarte Piet Discussie (Back Peet, Black Facing) | Racistische Reclame En Geslaagde Etnische Humor--

Aanvullend Israël Onderwijs

Aanbevolen: Iedereen Kleurenblind?

Aanbevolen: Geestelijke Oorlogsvoering Leergang (108)

Videokanaal van de yeshiva!

Focus Opleiding: Joodse Wortels Van De Bijbel Fundament
 •  

  Mijn Analyse over de Infameuze Chinese Wasmiddel Reclame

  Het heeft de gemoederen flink bezig gehouden inclusief ikzelf. Nadat ik de commercial had bekeken lachtte ik zenuwachtig om vervolgens heel lang verslagen stil te zijn om te verwerken wat de commercial werkelijk laat zien. Vervolgens heb ik voor mijzelf uitgewerkt waarom de Italiaanse commercial door velen, inclusief mijzelf als leuk en grappig beleefd wordt en gezien kan worden als een 'flauwe grap' en waarom de Chinese commercial door mijzelf en anderen als racistisch bestempeld is. Ik wil graag mijn psychologische analyse met u delen. Ik vervolg mijn betoog met een experiment uit Amerika (the doll test) met kinderen dat laat zien hoe ernstig racisme is. Vervolgens een kort gedeelte over Jane Elliott. Aansluitend mijn mening over Zwarte Piet en vervolgens sluit ik af met een reeks voorbeelden van geslaagde humor waarbij verschillende etniciteiten gebruikt worden.

  Mocht u het nog niet gezien hebben, hierbij twee video's. In de eerste video zijn de twee commercials onder elkaar geplaatst zodat u de parallellen goed kunt zien. Vervolgens volgt een video waarop alleen de Chinese commercial te zien is. De ontwikkelaars van de Chinese commercial hebben nagenoeg het gehele concept gekopieerd van de Italiaanse commercial die bijna 10 jaar geleden is uitgezonden.

  De infameuze Chinese commercial samen met de oorspronkelijke Italiaanse commercial (De Italiaanse vanaf 1:00 minuut):
  De infameuze Chinese commercial zelf is ook hier te bekijken
  (klik op de afbeeldingen of link):
  https://www.youtube.com/watch?v=Few8kJ0zfnY

  Analyse

  De twee commercials zijn ogenschijnlijk identiek maar hebben een ander uitgangspunt!

  • De Italiaanse commercial gebruikt een magere Italiaanse man en een element van zelfspot. De man wijst naar zichzelf alsof hij wilt zeggen "Ik ben je sexy Giovanni". De vrouw kijkt teleurgesteld en enkele momenten later wordt hij getransformeerd tot een gespierde donkere man.
  • De Chinese variant gebruikt spot om iemand anders of zelfs een gehele groep, Afrikanen,
   te bespotten.
  • De Italiaanse spot zegt als het ware "Wij Italiaanse mannen zijn niet zo geweldig als we denken. Om spannend te blijven voor onze vrouwen moeten we ons wellicht iets veranderen". De Chinese spot zegt "Iedereen moet eruit zien als wij". In ieder geval: "Afrikaanse mannen zijn ongewenst".
  • De Italianen gebruiken ironie en zelfspot. De Chinezen komen arrogant, respectloos en racistisch over.
  • Er is een groot verschil als humor wordt gebruikt als zelfspot of gebruikt wordt om anderen te bespotten.

  Historische tragedie
  Een belangrijk aspect waarom de Chinese reclamespot anders "voelt", anders beleefd wordt, is een historisch feit. Tijdens de Trans-Atlantische slavernij (zie ook hier 1,2,3,4) werden Afrikanen gedwongen om in gevangenschap naar andere landen en gebieden te immigreren om voor de rest van hun leven, en de ruim 10 generaties na hun, in gevangenschap te leven.
  De vrijheid ontnomen. Dit weten we inmiddels wel, maar wat veel blanken niet weten is dat, naast vrijheidsberoving, eeuwenlang een andere diepe systematische vorm van vernedering, afwijzing en verwerping heeft plaatsgevonden.

  Het is de Afrikaanse mensen steeds ingepeperd dat ze minderwaardig zijn en hun huidskleur is steeds belachelijk gemaakt. De bruine huidskleur is steeds gezien en geassocieerd als vuil, minderwaardig, een chronische ziekte en als een vloek van God. Zelfs met poep werd de huidskleur vergeleken. De Afrikanen zijn ook als zodanig eeuwenlang uitgescholden door zowel volwassenen als kinderen. Zelfs in onze tijd hebben de Afrikanen in bijvoorbeeld China hier last van. Regelmatig vragen Chinezen aan de Afrikanen of ze zich wel wassen omdat ze anders niet zo donker zouden zijn. Ik weet nog uit mijn eigen jeugd dat er door bepaalde blanke kinderen tijdens Sinterklaas tijd een geïmproviseerd lied gezongen werd: "Zwarte Piet wiedewiedewiet, ik ruik je wel maar ik zie je niet". De verbinding met vuil zijn vanwege de donkere huidskleur werd hierdoor gemaakt.

  Bruine, donkere of gekleurde mensen van Afrikaanse origine zijn ook vaak apen genoemd.
  Dit samen met het genoemde in de vorige paragraaf vormt een klassiek racistische ideologie uit de Trans-Atlantische slavernij. Wij weten ook dat in die zwarte periode van de geschiedenis de lichter gekleurde mensen onder de Afrikanen als "beter mens" bestempeld werden omdat ze "bijna blank" waren. Dit waren de mensen die niet zo hard hoefden te werken. Zij werkten niet op het land maar mochten in huis werken, als huisslaaf. Zo ontstond discriminatie onder gekleurde mensen. Zij gingen elkaar discrimineren naar het voorbeeld die de blanken consistent gaven. De donkeren onder de gekleurde mensen werden als minder gewenst beschouwd en de lichteren als meest gewenst en geaccepteerd. Een echte tragedie vanuit de geschiedenis. Dit issue rondom de bruine huidskleur heeft nog steeds een negatief effect vandaag de dag. Een gevoel van diepe afwijzing en verwerping door blanken louter vanwege de huidskleur achtervolgt gekleurde mensen vandaag de dag nog steeds. Afwijzing van en neerkijken op iemand  puur vanwege de huidskleur. Niet iedereen, ik heb er zelf nooit last van gehad, maar velen anderen wel. De huidbleek industrie is een miljoenen industrie in onze tijd. Hier kunt u meer over lezen en zien in dit kort artikel "Iedereen Kleurenblind?".
  Deze historische tragedie verbindt een gevoelige snaar tussen gekleurde mensen en het concept van de "noodzaak om een blanke of lichter gekleurde huidskleur te hebben".

  Onthoudt dat de klassiek racistische ideologie zegt:

  "Gekleurde mensen zijn:

  vies, vuil, minderwaardig, stelletje apen, ze zijn smerig, ze stinken, poep, ze zijn door God vervloekt, ze mogen zeker geen positie van leiderschap bekleden maar altijd een nederige onderdanige positie hebben, maar de meest lichtere personen onder hen zijn wel wekom, kunnen wel intellectueel serieus genomen worden!"

   

  Chlorinol Soda Bleaching | Chlorinol  Zuiveringszout Bleekmiddel
  Tekst in de poster: "Wij gaan Chlorinol gebruiken en worden als de witte nikker
  (neger, Afrikaan)"


   Tekst in de poster: "Waarom wast je moeder je niet met Fairy zeep?"

  "Afrikaanse Jongen"

  "Kan gebruikt worden als asbak, sigarette bak, snoep of noten schoteltje.
  Ronde houten hoofd met kraaloogjes."

   

  Elliott's White Veneer | Elliott's Witte Fineer Laag

  "Zie hoe (goed) het zwart bedekt"

  Nu begrijpt u hopelijk in de diepte waarom de Chinese commercial anders beleeft wordt dan de oorspronkelijke Italiaanse commercial. De Chinese commercial verbind juist enkele punten uit de klassiek racistische ideologie door opzettelijk een donkere man die als vies, vuil getoond wordt, "schoon" te wassen waarna hij er als lichter gekleurde man uit de wasmachine komt.

  Een blanke die getransfomeerd wordt tot een donkere man, zoals in de oorspronkelijke Italiaanse commercial, is meer een hilarische flauwe grap. Er is geen enkele historische tragedie die deze switch hiermee verbindt. Geen enkele gevoelige snaar die door de eeuwen heen is opgebouwd. Blanken zijn niet puur vanwege hun huidskleur vervolgt of in gevangenschap genomen door gekleurde mensen. Blanken zijn niet constant, systematisch vernederd en ingepeperd dat zij minderwaardig zijn, vies en vuil zijn, verwijzingen naar het dierenrijk zoals bijvoorbeeld varkens enzovoorts. Begrijp het verschil tussen de twee commercials, de Italiaanse en de Chinese. Het verschil tussen een flauwe grap enerzijds en anderzijds "humor" die een extra dimensie van racisme, het verbinden van elementen van de klassiek racistische ideologie, diepe afwijzing en verwerping met zich mee draagt.

   

  Andere Racistische Reclame Uitingen

  Japanse reclamespot die Obama als aap presenteert
   
  Een reclamespot uit Thailand voor een huidbleekmiddel waarbij gezegd wordt:
  "Je moet blank zijn om te winnen"
  Campagne van Intel uit 2007

   

  Jell-o (van het Engelse woord "yellow", geel)
  Racisme jegens Chinezen. Wellicht net op het randje. Het maakt hun cultuur een tikkeltje belachelijk.
  Dove Bodywash uit 2011
  Sterk genoeg om een donkere vrouw blank te maken?
  In de advertentie zie je een donkere vrouw bij "before" (voor) staan en een blanke vrouw bij "after" (na) staan. Dove heeft destijds aangegeven dat dit een pijnlijke interpretatie is.
  Before en after slaan op de afbeeldingen van huid textuur die erbij vermeld staan. Het ging hen niet om het verschil in huidskleur. De drie dames staan per toeval op volgorde van lichter wordende huidskleur, vlak voor de afbeeldingen die huid textuur laten zien.
  Een onbedoeld racistisch uitziende advertentie, volgens Dove. Ik neem hun uitleg aan.
  De foto met de drie vrouwen hadden ze op een andere manier moeten bewerken in de advertentie. Het was dan heel anders overgekomen.

   Racistische Amerikaanse tekenfilm "Lazytown", stad van luie mensen.
  Het presenteert een gemeen stereotype beeld van donkere mensen. Gemeen omdat juist de Afrikanen ruim 10 generaties als slaven hebben gewerkt voor de blanken. Ze hebben eeuwenlang onbetaald werk verricht. Zij hebben allerlei soorten werkzaamheden verricht die de blanken niet wilden doen of dat gewoon aan hen overgelaten werd.
   

  De "Doll Test" / Poppen Test

  Een Amerikaans experiment onder blanke en gekleurde kinderen om de effecten van racisme te onderzoeken. Vragen die onder andere aan de kinderen gesteld worden zijn:

  • Welke pop is de leuke pop?
  • Welke pop is de minder leuke pop?
  • Welke pop is de mooie pop?
  • Welke pop is de lelijke pop?
  • Welke pop is de slimme pop?
  • Welke pop is de domme pop?
  • Welke pop heeft je eigen huidskleur?

  Tevens ziet u een test waarbij een vel papier met getekende kinderen van verschillende kleurtinten aan de kinderen getoond worden:

  • Welke huidskleur vinden volwassenen gewenst?
  • Welke huidskleur vinden volwassenen niet gewenst?
  • Welke huidskleur is mooi?
  • Welke huidskleur is lelijk?
  • Wie is lelijk?
  • Wie is mooi?
  • Wie is slim?
  • Wie is dom?
  • Welk persoon op papier heeft dezelfde huidskleur als jij?

   

   

   

   

  Jane Elliott

  Meer over Jane Elliott en dit experiment (zie video hieronder) dat enkele jaren geleden ook in Nederland verricht is in het artikel Iedereen Kleurenblind?

   

  Zwarte Pieten Discussie (Back Peet, Black Facing)

  Lieve mensen, heel kort gezegd kan de jaarlijkse Zwarte Pieten discussie in één klap afgelopen zijn door de volgende eenvoudige aanpassing.

  Zwarte Piet moet voorgoed losgesneden worden van zijn mogelijk racistische oorsprong.
  Dit doen we door eindelijk, zoals onze moderne tijd toestaat, pieten van andere etniciteiten toe te laten in het pieten team. Waarom worden zij elk jaar gediscrimineerd en steeds in Spanje achtergelaten? Waarom mogen alleen de zwarte en bruine pieten elk jaar mee met Sinterklaas en de anderen niet? Dat vind ik pas racistisch! We weten toch allemaal dat het team van Sinterklaas bestaat uit pieten van net zoveel etniciteiten als er in de wereld bestaan!?

  Sinterklaas en zijn pieten zijn geen fantasie figuren, het zijn mensen. Zwarte en bruine Piet staat voor de Afrikaanse, Surinaamse en Antiliaanse mens. Laten we voortaan ook de volgende pieten c.q. mensen toelaten:

  • een blanke Nederlandse blonde of brunette Piet (die hoeft dus niet gesminkt te worden, scheelt weer tijd)
  • Aziatische Piet (Iemand van Chinese, Japanse of Indonesische achtergrond)
  • Indiaase Piet
  • Marokaanse Piet
  • Arabische Piet
  • Turkse Piet
  • Scandinavische Piet
  • Russische Piet
  • Poolse Piet
  • Als aanvulling ludiek een Fantasie Piet toevoegen (iemand sminken met voor mijn part paars met gele stippen)

  Kortom maak het pieten team multicultureel, dat is pas echt modern! Het feest wordt op deze manier naar de huidige tijd hervormd en dan hebben we absoluut geen last meer van de mogelijke racistische oorsprong van het Sinterklaas feest. Dan is de gehele jaarlijkse discussie in één klap afgelopen.

  Piet mag alleen maar bruin of zwart zijn = racistisch

  Het argument dat Piet alleen maar zwart of bruin mag zijn is ouderwets, mijns inziens racistisch en in dezelfde lijn als de volgende argumenten:

  • Domme mensen? Dat kunnen alleen maar blanke blonde mensen zijn!
  • Linkshandig? Dat kunnen aleen maar Belgen zijn!
  • Geweldadig? Dat kunnen alleen maar Arabische mensen zijn!
  • Zeer intelligent? Dat kunnen alleen maar Joden zijn!

  Zie hier één van de definities van racisme.

  Kortom gewoon een multicultureel pieten team in plaats van alleen de zwarte en bruine en we zijn klaar.

   


  Geslaagde Humor met Gebruik van Etniciteiten

  Moeten we op eieren lopen of is het wel mogelijk om grappen te maken over verschillende etnische groepen? Jazeker, en dit wordt geregeld gedaan. We kunnen op een goede manier om onszelf en elkaar lachen. Het vergt een combinatie van context, creativiteit en even navragen of doordenken wat de echte gevoeligheden zijn. Zitten er geen onoverkomelijke gevoeligheden in waardoor iemand of het publiek het radicaal afwijst, dan is het waarschijnlijk een goede implementatie van humor. Hier volgen een aantal voorbeelden van, mijns inziens, geslaagde humor waarbij diverse etniciteiten zijn gebruikt zonder racistisch of anderzijds nodeloos kwetsend te zijn. Humor is pas echt goed als iedereen er om kan lachen en niet alleen één bepaalde bevolkingsgroep. Klik op de afbeeldingen of linken.

  Koefnoen - Postal Bling Bling

  Afgezien van het gebruik van een scheldwoord en twee dames in bikini is dit een geweldige act waar echt over is nagedacht. Ik vind het zo goed dat Paul Groot ervoor gekozen heeft om zich niet bruin of zwart te sminken. Het gaat om het acteerspel. Hij zet de rol van Surinaams - Antilliaanse verkoper fantastisch neer met veel humor. Geweldige sketch!


  https://www.youtube.com/watch?v=C7KTU1nrCG0

   Kopspijkerscafé met Wilders en Hirsi Ali

  Hirsi Ali wordt gespeeld door een natuurlijk gekleurd persoon en niet door een blanke die zich bruin of zwart gesminkt heeft. Het is een hilarische sketch waarbij ook de rol van Geert Wilders op grappige wijze is neergezet.

  https://www.youtube.com/watch?v=Sw3k9n-QsmA
  Vanaf 3:50 minuten in de video!

  Najib Amhali en Jörgen Raymann met een sketch over identificatieplicht en allochtonen.

  https://www.youtube.com/watch?v=iUaFzDRdu0Y

   Solliciteren met een andere kleur
  Dit filmpje is niet zozeer bedoeld als humor maar wil mensen een spiegel voorzetten wat veel gekleurde mensen overkomt als ze solliciteren. Het is wel met een vleugje humor gebracht.

  https://www.youtube.com/watch?v=7OYrouBD-l4

   Duo Penotti reclame uit mijn jeugd!
  Twee kleuren in een pottie!

  Gekleurd (Surinaams / Afrikaans) en blank (Kaukasisch / Germaans)

  PS: Bruine jongen spreekt met een Amerikaans accent.

  https://www.youtube.com/watch?v=SAfTqSnq58k
  https://www.youtube.com/watch?v=fHCUSZrT7Pk

  Recente Duo Penotti reclame. Drie kleuren in een pottie!

  Gekleurd (Surinaams / Afrikaans en Aziatisch) en blank (Kaukasisch / Germaans)

    https://www.youtube.com/watch?v=pdWrTt0XSPU

   Reclame van de PTT
  Een andere fantastische commercial uit mijn jeugd dat ook iedereen kon waarderen!
  Een dochter belt haar vader op in Suriname en het Surinaams lied "Ala Presi" wordt aangevangen. Niet zozeer humoristisch maar heel ontroerend, met respect voor de Surinaamse etniciteit.

  Ala presi komisi d'a botri.
  Ala presi komisi d'a botri.
  Ala presi pemi waka komisi d'a botri.

  Vertaling
  Overal is er een chef in de keuken
  Overal is er een chef in de keuken
  Waar je ook gaat er is een chef in de keuken

  Het lied geeft aan dat je overal ter wereld goed kunt blijven eten.

  Ala = overal, altijd
  Presi = plaats
  Waka = lopen
  Komisi = chef (in de context van keuken)
  Botri = keuken

  https://www.youtube.com/watch?v=TQlhLw6MkTk

  Selfie Grap van BNN

  "Selfie 4 Africa"

  Ze gebruiken Afrika als hoofdthema maar er zit een onderliggende boodschap achter.
  Ze maken in werkelijkheid Afrika of Afrikanen niet belachelijk maar het materialisme.

  https://www.youtube.com/watch?v=BpSx_wMFbP0

  Bier Reclame (gebruikmakend van zelfspot, "de luie neger")

  https://www.youtube.com/watch?v=Tjvf4hw7d7w

  Joodse Humor

  Nu even iets anders. Hierbij enkele voorbeelden van Joodse humor waarbij zelfspot veel gebruikt wordt.

  Seinfeld clip "Het Cadeau"

  https://www.youtube.com/watch?v=aQlhrrqTQmU

  Seinfeld clip "Boek op het Toilet"

  https://www.youtube.com/watch?v=NygOFsExGMU

  Jackie Mason: "Joden in een sportschool en restaurant"

  https://www.youtube.com/watch?v=5V4zYe23QLg 

   Jackie Mason: "Artsen"

  https://www.youtube.com/watch?v=P9yIc890n-Y

   Jackie Mason: Ziekenhuizen en Indiaase Artsen"

  https://www.youtube.com/watch?v=ycp7biICA4U

  Conclusie

  Humor maakt onlosmakelijk deel uit van het leven. Laten we grappenmakerij in z'n algemeenheid, over onszelf en elkaar, netjes, creatief en smaakvol houden.
  Op deze manier blijft lachen gezond!

   

   

  Rabbijn Joseph

 • Wilt u reageren op dit artikel?
  • E-mail: rav[at]messianicyeshivainstitute.org
  • Skype: rav.Sipporah.Joseph

 •